Zelf perfecte pizzasaus maken. Basisrecept voor pizza tomatensaus die altijd lukt en snel klaar is!

  01-04-2014         

Veel mensen zien er tegenop zelf tomatensaus te maken voor pizza's of pasta's omdat het ingewikkeld lijkt en veel tijd zou kosten. Dat is jammer, want er gaat niets boven de geur en smaak van verse tomatensaus. Bovendien is het basisrecept bijzonder eenvoudig en snel klaar.

Een belangrijk misverstand is dat je goede tomatensaus alleen van verse tomaten kan maken. Niets is minder waar. Tomaten uit blik zijn bijzonder geschikt en worden door de beste pizzeria's gebruikt vanwege hun uitgesproken smaak.

Basisrecept tomatensaus

Voor twee pizza's

Ingredienten

  • 1 ui
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blik tomaten (400 gram)
  • 1/2 theelepel oregano (of italiaanse kruiden)
  • zout en peper

Bereiding

  • Pel en snipper de ui en de knoflook
  • Doe de olijfolie in een steelpan en fruit de ui en knoflook op een laag vuur 2-3 minuten. Zorg dat de ui en knoflook niet verkleuren
  • Voeg de tomaten met sap en de oregano toe
  • Breng het mengsel aan de kook
  • Draai het vuur iets lager en laat de saus zonder deksel pruttelen tot hij dik en geurig is (ongeveer 20 minuten)
  • Pureer de saus met een staafmixer
  • Breng op smaak met zout en peper

Welke tomaten gebruiken? Vers of uit blik?

We hebben al verteld dat je prima tomaten uit blik kunt gebruiken voor pizzasaus. Natuurlijk is er niets mis met tomatensaus van verse tomaten. Maar een verse tomatensaus is pas lekkerder dan saus van tomaten uit blik, als deze een paar dagen van tevoren is klaargemaakt (dan smaakt de saus pas echt "vers"). Bovendien heb je daarvoor goede zongekweekte tomaten nodig. Hoewel het aantal tomatensoorten in de supermarkt flink is toegenomen, halen Hollandse tomaten het wat betreft smaak niet ten opzichte van tomaten uit de landen rond de Middelandse zee die we in blik kunnen kopen.

Gebruik bij voorkeur hele gepelde tomaten in plaats van tomatenblokjes. Gebruik liever geen tomatenpuree als basis voor de saus. Wel kan een eetlepel tomatenpuree de smaak van de saus versterken.

Aan tomaten uit blik wordt vaak zout toegevoegd. Let daarop bij het op smaak brengen van de saus. Door zelf nog zout aan de saus toe te voegen kan die al snel te zout worden. Zeker als er ook nog zoute kaas gebruikt wordt op de pizza.

Verse of gedroogde knoflook gebruiken?

Verse knoflook is uitstekend voor pizzasaus. Wel kan het lastig zijn om versgeperste knoflook goed te mengen in de saus. Veel pizzeria's geven de voorkeur aan gedroogde knoflook omdat ze de saus daarmee een eigen karakteristieke smaak kunnen geven. Gebruik in dat geval knoflookpoeder van een goede, zware kwaliteit. Ook kun je knoflookpasta gebruiken.

Pas op met oregano

Oregano is een basisingredient voor pizza tomatensaus. Het is echter ook een heel sterk kruid. Veel pizzeria's verpesten de delicate smaak van de tomatensaus door er teveel oregano doorheen te doen. Pas dus op met de hoeveelheid oregano en zorg dat die de smaak van de tomaten niet teniet doet. Afhankelijk van de toppings op de pizza kan extra oregano gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij pizza's met veel vlees.

Expert tips voor pizzasaus in de e-mail minicursus

In de minicursus behandelen we speciale tips en trucs voor pizzasaus:

  • Recept voor pizzasaus van verse tomaten
  • Lekkere variaties voor de saus

Gratis e-mailcursus

Leer zelf heerlijke pizza maken. Basistechnieken en professionele tips voor een perfecte bodem, mooie saus en lekkere toppings!