Kaas voor op pizza. Heerlijke gesmolten mozzarella. Extra smaak dankzij vers geraspte Parmezaanse kaas

  01-04-2014         

Samen met de bodem en de tomatensaus vormt de kaas de heilige drie-eenheid van de pizza. Daar bovenop mogen de ingrediƫnten de show stelen.

Bij kaas en pizza denken de meeste mensen direct aan mozzarella en geraspte parmezaan. Dat is terecht omdat dit traditioneel de belangrijkste kazen zijn. Maar er zijn nog veel meer fantastische kazen. Zowel in supermarkten als bij speciaalzaken zijn tegenwoordig heerlijke kazen van over de hele wereld te krijgen die uitstekend smaken op pizza.

Mozzarella. De moeder aller pizzakazen

Mozzarella geeft een milde romige smaak aan de pizza en heeft daarnaast een heerlijke soepele structuur. Daardoor krijgt de pizza die karakteristieke draden van gesmolten kaas.

Mozzarella kan van buffelmelk en van koemelk gemaakt worden. De variant van buffelmelk heeft meer smaak en is wateriger. De koemelk variant is wat steviger en heeft minder smaak. De meningen lopen uiteen over welke variant het meest geschikt is voor pizza's. 

Het is zeker niet zo dat mozzarella van buffelmelk altijd de beste keus is. Als je ook andere ingrediënten op de pizza doet is de minder uitgesproken smaak van koemelk mozzarella meer geschikt. Koemelk mozzarella is bovendien minder vochtig waardoor de bodem makkelijker krokant wordt. 

Parmezaanse kaas

Naast de gesmolten mozzarella worden pizza's vaak betrooid met een harde geraspte Italiaanse kaas. Deze zijn behoorlijk zout en versterken daarmee de smaak van de ingrediënten. Veel pizzeria's gebruiken een verhouding van 2/3 mozzarella en 1/3 Parmezaanse kaas.

Parmezaande kaas is behoorlijk duur. Gelukkig zijn tegenwoordig ook goedkopere alternatieven goed verkrijgbaar. Probeer bijvoorbeeld eens Pecorino Romano of oude Hollandse kaas.

Kaaspizza's

Kaas is natuurlijk niet alleen een basisingredient voor pizza's. Integendeel, kaas kan ook prima het hoofdingrediënt van een pizza vormen. Hier een lijst met kazen die geschikt zijn:

  • Blauwe kaas, verbrokkeld
  • Brie in dunne plakken, met of zonder korst
  • Camembert in dunne plakken, met of zonder korst
  • Cheddar, geraspt
  • Geitenkaas (Chevre), vers of oud
  • Gorgonzola, verkruimeld
  • Hollandse kaas (Gouda), geraspt
  • Gruyere, geraspt
  • Mascarpone
  • Mozzarella, gedroogd en geraspt
  • Mozzarella, vers in plakken
  • Parmigiano-Reggiano (Parmezaan), fijn geraspt
  • Pecoriono Romano, fijn geraspt
  • Ricotta
  • Stilton, verbrokkeld

Deze lijst is overigens niet uitputtend. Experimenteer vooral met andere kazen!

Kaas en zout

Sommige kazen zijn behoorlijk zout. Met name de harde Italiaanse kazen zoals Parmezaan, oude Hollandse kazen en blauwe kazen kunnen erg zout zijn. Bij het gebruik van deze kaas moet je erop letten dat de pizza niet te zout wordt. Dat doe je door de kaas met mate te gebruiken. Omdat deze kazen zo'n uitgesproken smaak hebben, is een kleine hoeveelheid vaak al voldoende. Daarnaast kan je minder zout gebruiken in de rest van de pizza. Bijvoorbeeld door geen zout te gebruiken voor de pizzasaus. 

Recept pizza Quattro Formaggi

De beroemdste kaaspizza is ongetwijfeld de pizza Quattro Formaggi. Vier soorten kaas op één pizza.

  • Recept voor pizza Quattro Formaggi

Speciale pizzakaas

Tegenwoordig is er speciale pizzakaas verkrijgbaar. Dat is een makkelijk smeltende kaas die niet uitloopt en daarom erg geschikt is voor pizza. Pizzakaas is meestal geen 100 procent echte kaas, maar bestaat voor een deel uit kaas aangevuld met andere toevoegingen (bijvoorbeeld zetmeel, palmolie of melkeiwitten). Pizzakaas is niet per definitie ongezonder dan echte kaas, omdat er vaak minder vet in zit. Het wordt veel toegepast in de fastfood branche en op kant en klaar pizza's.

Voor een originele zelfgemaakte pizza gaat er echter niets boven echte kaas.

Gratis e-mailcursus

Leer zelf heerlijke pizza maken. Basistechnieken en professionele tips voor een perfecte bodem, mooie saus en lekkere toppings!