Pizza ovens

  21-04-2013             Pizza bakken , Pizza oven

De perfecte pizza maak je in een echte pizza oven. Maar welke soorten ovens zijn er allemaal? Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten bij het aanschaffen van een pizza oven.

Er zijn verschillende soorten pizzaovens:

  • Houtgestookte steenoven
  • Gasgestookte steenoven
  • Elektrische steenoven
  • Professionele pizza-oven
  • Pizzagourmet

Houtgestookte steenoven

Waar elektrische ovens of gasovens vaak niet warmer worden dan 250°C kunnen pizzaovens opgestookt worden tot wel 600°C. Op ongeveer 400°C bak je een pizza al in 80 tot 90 seconden. Nu is snel bakken natuurlijk een voordeel maar het belangrijkste is echter dat je alleen op deze hogere temperaturen een echte pizza kunt bakken.

In anderhalve minuut op deze temperatuur verliest de tomaat precies genoeg vocht, smelt de mozzarella zonder dik te worden, blijven de aroma’s van basilicum en andere groenten behouden en veranderen de vetzuren van de gebruikte olijfolie niet van structuur.

Ook voor de bodem, de basis van de pizza is deze temperatuur erg belangrijk: Op 400°C wordt het vocht in het nog zachte deeg in enkele seconden omgezet in stoom. Zo ontstaat de met luchtbellen gevulde heerlijk knapperige korst. Iets dat in een normale oven absoluut onmogelijk is. Hierin verdampt het vocht door de relatief lage temperatuur waarna de bekende “kartonnen bodem” ontstaat. Vaak verdwijnt ook lang niet al het vocht uit de bodem met een slappe pizza als gevolg.

De herkenbare mediterrane smaak aan uw gerechten die u wellicht eens geproefd heeft op vakantie heeft met name te maken heb de houtsoorten die worden gebruikt. Dit zijn over het algemeen houtsoorten die weinig roken bij het branden zoals kersen of olijfhout en spaanders. Ook deze smaak is onmogelijk na te bootsen in een reguliere oven.

Het is dus niet voor niets dat Napolitaanse pizzabakkers zweren bij een traditionele houtoven. Hier ligt voor een groot gedeelte het geheim van de heerlijke smaak.

Natuurlijk kunnen er naast pizza’s ook andere gerechten bereid worden in de houtoven. Veel van onze klanten gebruiken de houtoven bijvoorbeeld voor het maken van heerlijke broden of een lekkere BBQ. Ook is het mogelijk om er vlees, vis of vegetarische gerechten in te bereiden.

Gasgestookte steenoven

steenovens kunnen ook met een gasinstallatie uitgerust worden om het gebruiksgemak te vergroten, u kunt dan toch ook een blokje hout erbij leggen voor de authenticiteit en de uitstraling, zeker als de oven op een prominente zichtbare plaats voor de gasten geplaatst gaat worden.

Elektrische steenoven

De elektrische steenoven (mét handige timer!) is ontworpen en geproduceerd middels een vuurvaste steen die de karakteristieke eigenschap heeft het vocht uit het deeg te onttrekken en voor een gelijkmatige verdeling van de hitte te zorgen. Hierdoor krijg je de kwaliteit van een heerlijke knapperige pizza, zoals gebakken in de originele Italiaanse houtgestookte steenovens.

In 8 - 10 minuten tijd wordt de oven tot 450 graden verwarmd, daar waar een gemiddelde oven een maximale waarde bereikt van 275 graden. Leg na het voorverwarmen de pizza erin en 4-5 minuten later is het genieten!

Temperaturen

Stand 1:     265° C

Stand 1½ : 296° C

Stand 2:     354° C

Stand 2½:  380° C  Gebruik deze stand voor het afbakken van je pizza.

Stand 2¾:  400° C

Bij de hoogste stand, stand 3, worden temperaturen van meer dan 500 graden bereikt.

Merken

De pizzaovens zijn van de merken "Optima by Gabriele Ferrari" en "G3 Ferrari".

Handig om te weten

  • De garantie van een pizzaoven is 2 jaar
  • De diameter van de steen is circa 31 cm. (Geschikt voor zelfgemaakte pizza's en diepvriespizza's)
  • Op een lagere stand kun je er zelfs taarten, broodjes of lasagne in bakken.

Pizzagourmet

Unieke pizzaoven voor thuisgebruik, gezellig met de hele famillie. Haal Italië naar jouw huiskamer! Leuke 6 persoons pizzaoven. Maak jouw eigen, zelfgemaakte pizza aan tafel in slechts 5 minuten. Zowel voor mini pizza’s als grote pizza’s te gebruiken

Met een echte terracotta koepel. Ook zeer geschikt om koekjes in te bakken. Inclusief 6 geïsoleerde bakspatels, bakplaat en pizzavorm.

Geschiedenis van de pizza en de pizzaoven

Het zou een beetje gek zijn om te veronderstellen dat iemand de uitvinder is geweest van de Pizza. Vast staat wel dat de creatie zijn oorsprong vindt in de gebieden rond de Middellandse zee. Historische documenten (vanaf de 6de eeuw voor Christus) leren ons dat zowel in het oude Egypte en het Perzische rijk als door de Grieken en Romeinen platte broden werden gegeten die grote overeenkomsten vertonen met de Pizza die wij nu kennen.  Waar het woord Pizza precies vandaan komt zijn de meningen over verdeeld. Eén van de mogelijkheden zou kunnen zijn dat het afkomstig is uit het Latijn; Picea. Een woord dat door de Romeinen gebruikt werd om het zwart worden van brood in een oven aan te geven.

Pizza en Napels

Eind 18de eeuw was het een goed gebruik voor de minderbedeelden rond Napels om tomaten te gebruiken op hun, met gist bereidde, platte brood en zo werd de Pizza geboren.  Het gerecht werd steeds populairder en werd zelfs een toeristische attractie voor de bezoekers van de arme wijken van Napels die de locale specialiteit wilde proberen.

Tot 1830 werd pizza gewoonlijk op straat verkocht. Jonge jongens liepen met koperen cilinders op hun hoofd vol met pizza’s. De cilinders waren voorzien van een dubbele bodem waaronder hete houtskool lag om de pizza’s warm te houden. De naam van de pizzeria stond in het koper gegraveerd. De eerste echte Pizzeria , Antica Pizzeria Port Alba, opende haar deuren in Napels in 1830 en bakt tot op de dag van vandaag nog steeds pizza’s op dezelfde locatie en op dezelfde manier.

De Napolitaner neemt Pizza namelijk heel serieus. Puristen,

zoals de pizzabakkers van de beroemde pizzeria "Da Michelle” gesticht in 1870, zijn van mening dat er slechts 2 soorten pizza bestaan; de Marinara en de Margherita. Een andere variant kun je er dus ook niet bestellen.

De Marinara is de oudste en wordt bereid met tomaat, oregano, knoflook, extra virgin olijfolie en basilicum. In tegenstelling tot wat veel mensen denken dankt de pizza haar naam niet aan het gegeven dat er zeevruchten op liggen (want dat is dus niet het geval !!) maar omdat het gerecht populair was bij de vissers die terugkwamen van zee.

Pizzaiolo (pizza chef) Raffaele Esposito bakte in 1889 : 3 verschillende pizza’s ter ere van het bezoek van Koning Umberto en Koningin Margherita. De koningin gaf de voorkeur aan de Pizza die de Italiaanse kleuren in zich had. Het groen van de basilicum, het wit van de Mozzarella en het rood van de tomaat. Hoewel de uitbaters van Pizzeria , Antica Pizzeria Port Alba beweerden dat de variant al lang bestond kreeg de pizza de naam van de Koningin: Margherita.

De "Associazone Verace Pizza Napoletana” vrij vertaald "de enige echte Napolitaanse Pizza vereniging” werd opgericht in 1984 en erkent alleen de Marinara en de Margherita. Zij hebben zeer strikte regels opgesteld aangaande de bereidingswijze van de 2 varianten om zich Authentiek Napolitaanse Pizza te mogen noemen.

Eén van de regels is dat de pizza gebakken moet worden in een hout gestookte oven bij een temperatuur van 485 graden binnen een tijdsbestek van 60 tot 90 seconden. De bodem mag niet groter zijn dan 35 cm in diameter en het centrum van de bodem niet dikker dan 3,5 mm.

Veel beroemde pizzeria’s in het oude centrum van Napels gebruiken zelfs alleen de "San Marzano” tomaten die groeien op de hellingen van de Vesuvius en natuurlijk alleen de Mozzarella afkomstig van de waterbuffel. (hoewel mozzarella van koemelk ook wordt toegestaan). Deze regels worden overigens streng gecontroleerd door een "Pizza Politie".

Een Pizzabodem in Napels is doorgaans zacht en buigzaam terwijl de Romeinen de voorkeur geven aan dunne krokante bodems

Gratis e-mailcursus

Leer zelf heerlijke pizza maken. Basistechnieken en professionele tips voor een perfecte bodem, mooie saus en lekkere toppings!